Dankzij deze koelkast presteren werknemers beter: “We bieden ontbijt, lunch en maaltijden op de plaats waar we het meest zijn, de werkplek”
AALST/ UKKEL/ OVERIJSE/DILBEEK - Gefrustreerd door het weinig gevarieerde aanbod op hun vorige werkplek, riepen Andreas De Ridder uit Aalst en Pauline Geldof (beiden 31) uit Ukkel ‘GUS Foods’ in het leven: een koelkast met gezonde en lekkere Belgische maaltijden, snacks en dranken die meermaals per week door hun medewerkers op de respectievelijke werkplekken wordt aangevuld. Al een twintigtal bedrijven hebben een gekoelde ‘GUS’-kast staan.
Bij een grootwarenhuisketen leerden Andreas, met een diploma Communicatiewetenschappen en van de Vlerick Business School en handelsingenieur Pauline – die ook een diploma International Business behaalde aan het CEMS – elkaar enkele jaren geleden kennen: hij verzorgde de e-commerce, zij de aanlevering van verse voeding. Vandaag zijn ze vennoten.
“Zelfs bij een food retailer is het niet altijd evident om iets lekkers te eten te krijgen”, legt Andreas De Ridder uit Aalst uit. “Wil je dan weer iets halen bij een nabijgelegen broodjeszaak, dan sta je heel lang aan te schuiven. Het is dus uit eigen ondervinding en overtuiging dat we daarop samen ‘GUS’ hebben opgericht.”
Ze gingen in zee met Daniel de Vuyst (34) uit Overijse, die head of operations werd met zijn achtergrond in logistiek en distributie. Resultaat: al een twintigtal bedrijven hebben een GUS-koelkast aangeschaft.
Eenvoudige toegang
Afhankelijk van de evoluerende wensen van de firma worden er vooral avondmaaltijden, ontbijtjes, snacks of lunches in gestoken. Wekelijks zorgen mensen van GUS gemiddeld driemaal voor de aanlevering van verse voeding. ‘Good food at work has the power to transform your workplace’, of ‘Goede voeding heeft de kracht om je werkplek te transformeren’, is één van hun slagzinnen.
“Voeding heeft een enorme impact op hoe we ons voelen en hoe performant we zijn in het vervullen van ons dagelijks takenpakket”, voert het drietal aan. “Spijtig genoeg wordt op de plaats waar we het meest van onze tijd spenderen, de werkplek, voeding wat genegeerd”, verwijzen ze naar de automaten vol chocolade, frisdrank en chips op de meeste plaatsen.
“Bij GUS geloven we dat eenvoudige toegang tot lekker en gezond eten de kracht heeft om de hele dynamiek van een kantoor te veranderen: door gezonde eetgewoonten te creëren, voelen de werknemers zich beter, energieker en presteren ze ook beter, wat een positieve impact heeft op een bedrijf als geheel.”
Deze week onder meer op het GUS-menu: een Thaise salade met rijstnoedels, gepaneerde kip en groentjes, een vegetarische power bowl met falafel en bulgur en een gerecht op basis van gegrilde kip en currysaus.
100 procent Belgisch
“Voor de snacks hebben we een overeenkomst met ‘Blooom’, die energierepen maakt op basis van dadels, nootjes van Joa, chocolade van Meurisse en de koudgeperste sappen van Jucy zitten er ook in. Alles is honderd procent van Belgische leveranciers. Coca-Cola ga je bij ons niet vinden.” De koelkast openen doe je via een QR-code en betalen doe je via de GUS-app.
Vanwaar de naam ‘GUS’? “Die stond al op onze shortlist omdat alles wat met smaak te maken heeft, in de Romaanse talen vaak ‘Gus’ bevat. ‘Un gus’ is in het Frans ‘een dude’. Op dat moment werd mijn broer vader van een August, en mijn beste vriend van een Gust. Dan was de knoop helemaal doorgehakt”, besluit hij met een lach.
“Ons doel? Onze hoofdzetel is in Dilbeek en momenteel groeien we olievlekgewijs buiten Brussel. We sluiten niet uit dat we ooit ook Noord-Frankrijk, Zuid-Nederland of Luxemburg bedienen, maar ons eerste opzet is de foodpartner voor Belgische bedrijven te worden”, aldus Andreas. “We bieden ook al meeting- en eventcatering, fruitmanden, soep en alles wat met food en drinks te maken heeft, aan.”